Sotatoimialueelta tulevalla koiralla on taustalla traumaattisia kokemuksia, voimakkaita pelkoja ja stressitila jatkuu pitkään Suomeen tulon jälkeenkin. Tästä syystä sosiaalinen kotikoira voi käyttäytyä epätyypillisesti, kuten yrittää karata, puolustautua kosketettaessa tai lähestyttäessä turvapaikkaa. Teimme ohjeet, koska nämä koirat tarvitsevat erityistä tukea ja ymmärrystä alkuvaiheessa.
Entä jos katsot koko ajan väärää mittaria?
Pelkkä desibelimittari kertoo aika vähän siitä, miltä koirasta tuntuu. Pelottaako sitä? Onko se kauhuissaan? Turhautunut? Innostunut? Rento? Kun ei ongelma oikeasti ole se, että koira haukkuu tai räyhää ohituksessa. Se on ääntä, jota maailmaan kyllä mahtuu.
Mitä jos koira ei iloitsekaan siitä, että olemme koko ajan kotona? Näistä syistä käytösterapeutin puhelin soi nyt koko ajan
Tästähän on vuosia saarnattu: koirat ovat liikaa yksin, ja niillä on liian vähän tekemistä. Ylivertainen nenä on tyhjän panttina, fiksu pää vain korvien kannattimena kaiket päivät.
Tervetuloa haukuttavaksi? Tässä viisi tärkeää ohjetta, kun haluat koirasi tutustuvan uusiin ihmisiin
Haukutaanko teillä vieraat pystyyn eteisessä? Vai napsiiko koira vieraita, kun he liikkuvat asunnossa? Vai eikö teillä käy enää vieraita, mutta olisi kiva, jos kävisi? Tilanteelle on tehtävissä paljonkin. Tässä viisi vinkkiä perusasioista.
Mitä tehdä, kun koira ei usko ei-sanaa? Tämä ajatusleikki kertoo, miksi ”ei” on koiralle vaikea sana oppia
Blogiimme tullaan yllättävän usein Googlesta hakusanoilla “koirani ei usko ei-sanaa” tai jopa “koiranpentuni ei usko ei-sanaa”. Tässä artikkelissa kerromme, miksi koirasi ei usko ei-sanaa, ja mitä tilanteelle kannattaa tehdä. Kyse ei nimittäin ole uskon asiasta, eikä yleensä tottelemattomuudestakaan.
Koira voi kertoa kivusta oudoilla tavoilla – “Ilmalämpöpumppu ei ollut rikki, koira oli”
Mistä tietää, että koiran käytösongelman taustalla on kipu? Sen tunnistaminen on joskus yllättävän hankalaa, eikä kannata luottaa siihen, että kipeä koira käyttäytyy aina jollain tietyllä tavalla.
Nämä asiat sinun kannattaa tietää koirien rauhoittavista signaaleista
Rauhoittavat signaalit ovat osa koirien kommunikointia, ja niistä on nyt olemassa tuoretta tutkimustietoa. Tässä viisi pointtia, jotka jokaisen koiranomistajan pitäisi rauhoittavista signaaleista tietää.
Koira, kysy kouluttajalta – osa 2: ”Ärähdin lapsille, olenko nyt arvaamaton?”
“Koira, kysy kouluttajalta” -sarjan toisen osan teemana ovat koira ja vieraat ihmiset. Mitä tehdä, kun koira haukkuu vieraita? Entä merkitseekö lapsille ärähtäminen, että koira on arvaamaton? Mitä tehdä koiralle, joka toimittaa lannistumatta kyläpoliisin virkaa?
Viisi tavallista neuvoa vetävän koiran omistajalle – ja miksi sekä hihna että hermot voivat silti pysyä kireinä
Koirasi vetää hihnassa kuin dieselmersu asuntovaunua (ei se vauhti niinkään, vaan ettei se veto ikinä lopu), ja nyt sinulle riitti.
Toimintaohjeet uudeksivuodeksi
Jos rysähtää, kun olette ulkona, ole stoalaisen tyyni. Sinun raivosi ei auta ketään, kaikkein vähiten panikoivaa koiraa. Mikäli noudatit kohtaa yksi, voit itkupotkuraivareiden sijaan viedä Harry Houdinin takaisin kotiin. Kohdasta kaksi muista, että flavonoidit suojaavat.
Koirien dominanssi tänään, kiihkottomasti
Emeritusprofessori ja eläinten käyttäytymisen tutkija Marc Bekoff kirjoitti Psychology Today -lehden verkkosivujen blogissa dominanssista siitä näkökulmasta, että koirien välinen dominanssi ei ole myytti, vaan sitä esiintyy koirien ollessa tekemisissä keskenään. Arvatkaa tuliko sohaistua muurahaispesään? Todellakin.
Arvoisa kouluttaja, ihmiseni kiihtyy ohitustilanteissa, mitä teen?
”Ihmiseni on yleensä jotakuinkin tasapainoinen henkilö, mutta ohituksissa todellinen Jekyll&Hyde. Hän kiristää minut hihnalla ihan jalkaansa kiinni, lakkaa hengittämästä ja on todella arvaamattoman oloinen…”
Maailma muutetaan koira kerrallaan
Voiko koirien elämä muuttua Romaniassa, kuten se on muuttunut Suomessa? Varmasti. Mutta se ei tapahdu lahtauskampanjoilla vuosi toisensa perään, vaan koirakannan saamisella hallintaan sterilointien ja kastrointien avulla, pitkäjänteisellä valistustyöllä sekä asenteiden ja lakien muuttamisella.
Ei siitä tottelevaista tullutkaan – 10 tavallista syytä pieleen menneelle koiran koulutukselle
Monelle koiralle “tänne!” ja “paikka!” ovat sanoja, jotka kuulostavat epämääräisesti tutulta. Omistaja yleensä huutaa niitä silloin, kun elämään ilmestyy kerrankin jotain mielenkiintoista. Mutta eivät ne sanat koiralle varsinaisesti mitään tarkoita.
Stressi-Erkin paha päivä
Vielä reilu vuosikymmen sitten sanottiin melkein kaiken koiran ongelmakäytöksen kielivän johtajuusongelmista. Nyt ongelmakäytöksen syitä lähdetään usein etsimään kivusta, stressistä tai pelosta – tai niiden yhdistelmästä. Miksi?
Ihmisen paras ystävä elää kriisin partaalla
On kulunut vaivaiset 52 vuotta siitä, kun kirjailija Veikko Huovinen seuraili Sotkamossa kylän koirien elämää ja kirjasi havaintonsa yhdeksi maailman valloittavimmista koirakirjoista. Kylän koirat -kirjaa lukiessa havahtuu huomaamaan, miten valtavasti koirien elämä on mullistunut muutamassa vuosikymmenessä.
Murina on kommunikointia, ei luonnevika
“Koira ei saa murista ihmisille.” Jokainen koiranomistaja lienee kuullut tämän lauseen. Nettikeskusteluissa vuodatetaan, kuinka koira murisi lapselle ja nyt pitäisi koirasta päästä eroon, koska se osoittautuikin vihaiseksi.