Tervetuloa haukuttavaksi? Tässä viisi tärkeää ohjetta, kun haluat koirasi tutustuvan uusiin ihmisiin


Haukutaanko teillä vieraat pystyyn eteisessä? Vai napsiiko koira vieraita, kun he liikkuvat asunnossa? Vai eikö teillä käy enää vieraita, mutta olisi kiva, jos kävisi? Tilanteelle on tehtävissä paljonkin. Tässä  kirjoituksessa on blogimme tyylille uskollisesti listattu viisi vinkkiä perusasioista, joista lähteä liikkeelle.

1. Suostumus tutustumiseen
Tämä on sääntö numero yksi: jotta tutustuminen voisi olla mukavaa, sekä koiran että vieraan on suostuttava tutustumiseen. Anna molemmille lupa kieltäytyä. Niitä tilanteita varten, ettei ihminen halua tutustua koiraan, opeta koira olemaan vaikkapa portin takana vierailun ajan. Jätä myös koiralle tilaa poistua, jos se ei halua tutustua vieraaseen.

Usein koirat ovat uteliaita: vaikka koira ensin tarkkailisi tilannetta sängyn alta, saattaa arkakin koira hyvinkin käydä nuuhkaisemassa selin istuvaa vierasta pikaisesti – tai hänen kenkiään eteisessä, kun vieras ei ole siellä. Sekin on tutustumista.

Tärkeintä on, että sekä vieraalla että koiralla on turvallinen olo. Sinun tehtäväsi on pitää siitä huolta.

2. Suunnittele kohtaaminen
Ai miksikö? Koska jos et suunnittele, käy näin: sinulla on ahtaassa tuulikaapissa jännittynyt ja kiihtynyt ihminen sekä kiihtynyt ja riehakas tai kiihtynyt ja vierasta karkottamaan pyrkivä koira. Kuulostaako hauskalta? Epäilemättä, koska sehän on vähän kuin katsoisi vapaapainia. Vieraasta ei ehkä niinkään. Kerrothan hänelle ennalta, että kannattaa pukea lenkkikengät.

Vakavasti puhuen, jos homma lähtee syöksykierteelle heti kohtaamistilanteessa eteisessä, sitä on vaikea kääntää hallituksi kohtaamiseksi.
Joten mieti etukäteen, missä ja miten kohtaaminen sujuu kaikkein helpoimmin.

3. Tarkkaile oikeita asioita
Opettele tuntemaan koirasi. Se kertoo tunteistaan pienillä ilmeillä ja eleillä, joskus myös äänillä, jos asia ei muuten tule selväksi. Kun olet tarkkana, huomaat, kun tilanne on lähdössä väärille raiteille. Sinun on kuunneltava myös vieraasi toiveita liikkua asunnossa, syödä, mennä vessaan ja lähteä. Se, että kaikki sujuu hyvin ja turvallisesti vaatii, että olet paitsi paikalla myös läsnä.

Joskus ihmiset sanovat, että valvoivat tilannetta koko ajan, mutta silti koira pääsi esimerkiksi näykkäämään vierasta. Silloin on ehkä katsottu, mutta ei ole tiedetty, mitä tarkkailla. Siksi sinun täytyy tietää, millä tavoin koirasi kertoo asioita.

4. Tunnista vaikeat hetket
On tiettyjä hetkiä, jotka todennäköisesti ovat koirallesi vaikeita, jos se jännittää vieraan läsnäoloa: kun vieras tulee sisälle, nousee sohvalta, liikkuu asunnossa, tulee huoneeseen tai halaa sinua. Kaikki voi olla kerrassaan mainiosti niin kauan kun vieras istuu paikallaan ottaen kontaktia lähinnä pullavatiin, mutta helvetin portit avautuvat, kun hän jättää paikkansa käydäkseen vessassa.

Ennakoi, ennakoi, ennakoi. Ja kerro vieraalle, että te opettelette vielä kuinka vieraiden kanssa ollaan, joten kaikenlainen yllättävä syöksähtely voi johtaa… no, kaikkien muidenkin läsnäolijoiden yllättävään syöksähtelyyn.

5. Palkitse oikeaa käytöstä
Kun tutustuminen alkaa hienosti, luet ja kuuntelet herkällä korvalla sekä koiraa että vierasta, ennakoit ja helpotat vaikeita hetkiä, jää vielä yksi tehtävä: palkitse hyvästä käytöksestä! Useimmat ilahtuvat kehuista, mutta voit kokeilla myös setelirahaa. Ja nameja.

Vastaa

Vieritä ylös