Sotatoimialueelta tulevalla koiralla on taustalla traumaattisia kokemuksia, voimakkaita pelkoja ja stressitila jatkuu pitkään Suomeen tulon jälkeenkin. Tästä syystä sosiaalinen kotikoira voi käyttäytyä epätyypillisesti, kuten yrittää karata, puolustautua kosketettaessa tai lähestyttäessä turvapaikkaa.
Teimme ohjeet, koska nämä koirat tarvitsevat erityistä tukea ja ymmärrystä alkuvaiheessa. Sota-alueelta tulevat kotikoirat eivät ole rescuekoiria, mutta traumat, pelottavat kokemukset, omistajan tunnetilat ja voimakas stressitila tekevät näistä kotikoirista erityisen herkkiä ympärillä oleville asioille.
Jos luonasi on koiran lisäksi koiran omistaja, niin tuethan omistajaa näissä asioissa. Koirankaan ei tarvitse heti pystyä mihinkään vaan uusi arki tehdään koiralle vain turvalliseksi ja helpoksi.
Toimi näin:
* Koira tarvitsee nyt turvallisuuden tunnetta, aikaa ja rauhaa palautua.
* Järjestä koiralle turvapaikka. Moni koira haluaa piiloutua pieneen tilaan.
* Koira tarvitsee ensimmäisinä päivinä erityisesti unta ja lepoa. Anna koiran nukkua!
* Jos koira ei halua poistua turvapaikastaan ensi päivinä, tarjoa koiralle paikka tarpeiden tekemiseen lähelle turvapaikkaa.
* Laita vesikuppi lähelle koiraa, jotta koiran ei tarvitse liikkua juodakseen.
* Jätä tarjolle ruokaa ja anna koiralle mahdollisuus syödä, kun haluaa. Stressitila vaikuttaa usein ruokahaluun ja on normaalia, ettei koira heti ala syömään.
* Tarjoa seuraa, jos koira sitä haluaa ja anna omaa rauhaa, jos koira kokee sen turvallisemmaksi.
* Jos koira pystyy ulkoilemaan, pidä huoli, ettei koira karkaa. Kiinnitä kaksi erillistä hihnaa kaulapantaan ja valjaisiin, ja varmista, että valjaat ja panta on sopivalla kireydellä. Suosittelemme lisäksi turvapalaa valjaisiin.
* Koira ei alkuvaiheessa tarvitse runsaasti liikuntaa tai leikkimistä ja aktivointia, vaan turvaa, unta ja lepoa.
* Noudata karanteeniohjeita!
Koiruuksien Klubi tarjoaa Ukrainasta Suomeen saapuneiden koirien hoitajille neuvoja maksutta akuuteissa tilanteissa. Kysymyksiä voi esittää somekanavillamme, sähköpostitse helmi@koiruuksienklubi.fi tai puhelimitse 050 5746 527.
Tuontiin ja karanteeniin liittyvät ohjeet löydät SEY Suomen eläinsuojelun sivuilta.
Jaathan tätä julkaisua eteenpäin, jotta mahdollisimman moni ukrainalaisen koiran hoitaja saisi ohjeet ja tarvittaessa lisää apua traumatisoituneen koiran kanssa toimimiseen.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.