Tästähän on vuosia saarnattu: koirat ovat liikaa yksin, ja niillä on liian vähän tekemistä. Ylivertainen nenä on tyhjän panttina, fiksu pää vain korvien kannattimena kaiket päivät.
Sitten tuli koronapandemia, ja ihmisiä käskettiin pysymään kotona. Monelta ovat työt loppuneet ainakin väliaikaisesti, moni tekee etätöitä, lapset käyvät etäkoulua ja opiskelijat tekevät opinnot etänä. Kaikki vapaa-ajan riennot on peruttu, korkeintaan kaupassa käydään pikaisesti ja sitäkin harvoin.
Koirillehan koittivat nyt onnen päivät! Hetken ehkä näyttikin siltä, mutta sitten käytösterapeuttimme Helmin puhelin alkoi soida. Ja soida. Ja soida.
Puheluissa toistuvat tietyt teemat: Koirat ovat alkaneet yllättäen rähjätä toisille koirille tai autoille. Jostain karvakuonosta on sukeutunut satamavesihinaaja. Joku on alkanut haukkua räykyttää koko ajan. Joillakin ennen keskenään hyvin toimeen tulleet koirat ovat alkaneet riidellä. Jonkun ahdistusoireet palaavat.
Aivan kuin niillä olisi pinna ihan juutaksen kireällä.
Tämä ei toki koske kaikkia. On niitä koiria, joille tämä on ihanaa aikaa, ja niitä koteja, joissa asiat soljuvat hienosti. Jatkakaa siinä tapauksessa juuri niin kuin olette toimineet!
Mutta te, joiden koiralla stressimittari on noussut punaiselle, teille kokosimme vinkkejä. Aloitetaan kuitenkin syistä.
Miksi tämä ei ollutkaan koiran elämän parasta aikaa?
Koira ei tiedä uudesta koronaviruksesta, ei Covid-19-taudista tai sosiaalisten kontaktien välttelyn tarpeesta. Se tietää vain, että sen tuttu ja turvallinen arki mullistui. Sillä on ehkä ollut vankka rutiini, miten se päivänsä viettää: ensin herätään, syödään ja käydään lenkillä, sitten kotiväki lähtee kuka minnekin, ja koira aloittaa päiväohjelmansa: nukutaan tunti tai pari, tehdään ehkä pieni kierros asunnossa, katsellaan vähän ikkunasta ja mennään nukkumaan hiukan lisää. Sitten kotiväki palaa kotiin ja tietyt rutiinit toistuvat jälleen.
Nyt kun kaikki ovat koko ajan kotona, koira ei oikein osaakaan levätä. Se seurailee ihmisten tekemisiä, pyörii siinä vieressä. Tulee aina katsomaan, kun ihminen alkaa puhua oudolla tavalla tietokonetta tuijottaen ja luurit päässä. Puhelimet kilkattavat koko ajan, ihmiset saattavat olla kireällä tuulella ja tiuskia. Koiran näkökulmasta asiat epäilemättä ovat oudosti.
Kun asiat ovat oudosti, eikä saa levättyä, koiralla saattaa alkaa ilmetä erilaisia ongelmakäytöksiä. Stressi nostaa joillakin koirilla esiin käytöstä, joka kumpuaa siitä, mihin koira on jalostettu. Yhdellä käytökset liittyvät vartiointiin, toisella paimentamiseen, kolmas metsästää kaikkea liikkuvaa. Ihan rodusta riippumatta joku voi olla yleisesti levoton tai alkaa puolustaa resurssejaan. Kuka mitäkin.
Mitä sitten voi tehdä? Emme voi lähteä päiväksi hengailemaan johonkin, että koira saa nukkua rauhassa. Tässä muutama vinkki, joista toivottavasti on apua.
1. Järjestä koiralle yksinoloa.
Yksinolon rutiinia on tärkeää pitää yllä, sillä tulee päivä, jolloin arki palaa uomiinsa, ja koiran näkökulmasta kaikki mullistuu jälleen. Erityisen tärkeää tämä on, jos koiralla on ollut ongelmia yksinolossa. Laita ovi kiinni, kun työskentelet etänä, niin että koira tavallaan jää yksin.
2. Pidä rutiineista kiinni niin pitkälle kuin mahdollista.
Tee normaalit lähtörutiinit, vaikka menisit vain toiseen huoneeseen töihin. Pidä liikunta normaalilla tasolla. Tehkää sellaisia tavallisia asioita, joita olette tehneet ennen poikkeusoloja.
Vaikka nyt olisi mahdollisuus viettää koko päivä koiran kanssa puuhaillen, hillitse itsesi. Jos jonain päivänä teette enemmän, anna koiran huilata seuraavana. Olette te ennenkin saattaneet vapaapäivinä tehdä ja vaikka reissata enemmän, mutta koiralle on yleensä sitten koittanut arki ja lepo.
Tätä ei pidä ymmärtää väärin. Kyllä, koiran kanssa kannattaa tehdä yhdessä kivoja asioita, varsinkin jos nyt on siihen aiempaa paremmin aikaa. Tärkeää on vain muistaa jättää koiralle myös aikaa ja rauhaa lepoon. Muista myös, että paikalla olo ei ole sama asia kuin läsnäolo. Kun teet asioita koiran kanssa, ole läsnä.
3. Tee asioita, jotka laskevat stressiä.
Tämä on tärkeää: huolehdi siitä, että koiralla on rauhaa nukkua ja levätä. Anna sille muina hetkinä syömiseen, haisteluun ja etsimiseen liittyviä tehtäviä.
Ehkä hieman yllättäen ääneen lukeminen ja sen kuunteleminen rauhoittaa. Se on luontevaa läsnä – ja yhdessäoloa. Voisitko lukea ääneen koiralle ja lapsille, jos heitä kotona on? Voisivatko lapset lukea koiralle?
4. Älä hermostu.
Yritä olla itse rento ja rauhallinen. Älä pura huonoa tuulta koiraan. Yrittäkää perheessä olla riitelemättä ja huutamatta toisillenne. Muistakaa, että tämä aika on rankkaa paitsi ihmisille, myös monille koirille. Voi tuntua siltä, että pitääkö tuon koirankin nyt kaiken muun lisäksi alkaa hankalaksi, mutta älä pura sitä tunnetta koiraan. Tee mieluummin asioita, jotka helpottavat sen oloa.
Koiruuksien Klubista toivomme teille kaikille jaksamista. Pysykää terveinä.
Helmi ja Heidi
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.